בבחירת כלי יהלום, יש צורך להיות מונחה על ידי הפרמטרים הבאים:
· סוג הציוד המשמש בעבודה (המכונות)
· סוג וגודל כלי היהלום שאיתם נשתמש בעזרת המכונות/המכשור
· קוטר החור הפנימי הקיים במכשור
· תנאי העבודה העיקריים של המכשור (מסורי רצפה, מסורי קיר, משחזת זוית וכו')
· החומר המעובד ותכונותיו
· גודל סריקות העבודה וסוג הפעולה בה נעשה שימוש
שכבת החיתוך של הכלי (שכבת היהלום) מורכבת מיהלומים וקשרים. מאפייני הקשיות של היהלום קובעים את חיי הכלי. הקשר נבחר על פי תכונות שוחקים של החומר המעובד.
בלאי אופטימלי של שכבת יהלום: יעילות גבוהה של גבישי יהלומים בעבודה, בלאי אופטימלי של המתכת המקשרת
בלאי אופטימלי של שכבת היהלום נובע מהגורמים הבאים: הכלי המשומש מתאים לחומר המעובד, תנאי החיתוך תואמים את המלצות היצרן. בלאי מוגבר של שכבת יהלום: היעדר יעילותם של גבישי יהלומים בעבודה בגלל הנשורת של המתכת המקשרת "הרכה" בכלי היהלום
מתכת מקשרת מתבלה מהר יותר מיהלומים והם יישרו משכבת היהלומים מבלי שיימשכו כל חייהם. בדרך זו, לצורך בלאי מופחת של מתכת מקשרת ויהלומים בו זמנית, יש צורך במתאם מסוים של שחיקה וקשיות של חומר. כמות לא מספקת של שכבת יהלום: ליטוש (שחיקה) של חיתוך קצוות של גבישי יהלומים, קשיות גבוהה של המתכת המקשרת
מתכת מקשרת עם דרגת קשיות גבוהה תתבלה לאט יותר מיהלומים וזה יביא לירידה בביצועים בגלל חשיפה לא מבוקרת של היהלומים. במקרה זה, הכלי יאבד את מאפייני החיתוך שלו.
יש לזכור, כי אחת הסיבות העיקריות לאובדן יעילותם של כלי היהלום היא הפרה של הוראות החיתוך המומלצות: מהירות חיתוך ליניארית, קצב הזנת החיתוך, עומק החיתוך, תנאי העבודה של הציוד וכו'. מסיבה זו, בבחירת כלי יהלום, יש לוודא את מידת השימוש בכלי לעבודה עם חומר נתון וציוד מתאים. רק על ידי עמידה בשני התנאים הללו ניתן להשיג יעילות מירבית משימוש בכלי יהלום.
Comments