כלי יהלום מצויים בשוק במגוון רחב של תכן, צורה, ישום יהלומים, מטרה וכיוצא באלה. על מנת לבחור בכלי הנכון, יש לדעת מספר פרמטרים המאפיינים את כלי היהלום.
מפרטי אבקות יהלום
ניתן להעריך אבקות יהלום בשימוש בכלים באמצעות שני פרמטרים: גרגרים וקשיות. אינדיקטורים אלה מוסדרים בתקנים ממשלתיים ובינלאומיים מתאימים.
גודל הגרגרים
אבקות יהלום מחולקות לשלוש קבוצות לפי גודל הגבישים ושיטת הייצור שלהם:
- אבקות השחזה (גודל גרגרים בין 2500 μm ל- 2500 μm)
- אבקות מיקרו (גודל גרגרים בין 60 μm ל- 2500 μm)
- אבקות תת-מיקרו (גודל גרגרים מ-1 μm ל- 0.1 μm או פחות)
קשיות
חוזק לחיצה של היהלום (קשיות סטטית) הנקבעת לפי עומס, שבו מושמד גביש בודד. לפי תקני CIS, ייעוד אבקת היהלום כולל כולל קשיות ממוצעת לסוג יהלומים נתון. אבקות יהלומים להברקה, לפי סוג חומר הגלם ממנו הם מיוצרות, מקודדות באותיות לפי האינדקס הבא:
A (יהלומים טבעיים) -
AC (יהלומים סנטטיים) -
AP (יהלומים סנטטיים פוליקריסטליים) -
אבקות יהלומים מיקרו ותת-מיקרו, לפי סוג חומר הגלם ממנו הם מיוצרות, מקודדות באותיות לפי האינדקס הבא:
AM (יהלומים טבעיים) -
CAM (יהלומים סנטטיים) -
כאשר מדברים על אבקות מיקרו מיהלומים טבעיים וסינטטיים עם תכונות שחיקה גבוהות יותר, אינדקס M מוחלף באינדקס H. אבקות יהלום מיקרו ותת-מיקרו משמשות לייצור משחות יהלום מיוחדות, מתלים, כלי הברקה ושאר משימות גימור.
ריכוז יחסי
מאפיין זה מצביע על התוכן הכמותי של היהלומים בכלי. בריכוז יחסי של 100%, היהלומים מהווים רבע מנפח שכבת היהלום של הכלי. לפיכך, מטר קוב שכבת יהלום שווה ערך ל-4.4 קראט של יהלומים (1 קראט = 0.2 גרם). בנוסף לקשיות הסטטית, גם הקשיות הדינמית והמוליכות התרמית חשובים למאפיינים המשמשים לקביעת יכולת הביצועים של גבישי היהלום.
בגלל שליטה טובה יותר בתכונות ומחיר נמוך יותר, יהלומים סינטטיים משמשים כמעט תמיד בייצור כלי יהלום לחיתוך, קידוח והשחזה.
Comments